Kuchnia włoska – przepisy
Data publikacji 28 listopada 2022
Kuchnia włoska – przepisy i porady. Włochy to szczególny kraj na mapie świata. Ceniony jest nie tylko za piękne krajobrazy, fantastyczną pogodę czy też rewelacyjne zabytki pochodzące jeszcze z czasów starożytnych, lecz przede wszystkim za kuchnię. Jak się okazuje, choć oglądanie zabytków z Włoch można sobie zapewnić tylko na zdjęciach, tak kuchnię włoską można łatwo sprowadzić nad Wisłę. Wiedzieć jednak trzeba, czym się ona charakteryzuje.
Najważniejsze produkty włoskiej kuchni
Jeśli chce się poczuć magię włoskiej kuchni, przede wszystkim wiedzieć trzeba to, jaka jest ogólna specyfika włoskich przepisów i na czym przygotowywane przez Włochów potrawy się opierają. Jakie są więc najważniejsze składniki tej kuchni?
Nie da się ukryć, że najważniejszą sprawą jest to, jakie włosi używają przyprawy. To właśnie one odpowiadają w dużej mierze za smak i styl włoskiego jedzenia. Co więc jest w tym wypadku najpopularniejsze? Włoska kuchnia opiera się w dużej mierze na bazylii, oregano, tymianku, ale też rozmarynie i pieprzu.
Rzecz jasna same przyprawy to nie wszystko. Jakie są najpopularniejsze produkty we włoskiej kuchni? Trudno sobie wyobrazić tamtejsze dania bez ich głównych składników. Jest to, m.in.: szynka parmeńska, różnego rodzaju sery, np. parmezanu lub mozzarelli, ale też bez pomidorów, karczochów lub czosnku. Podstawą jest także oliwa z oliwek. Na koniec wspomnieć trzeba, że włoska kuchnia to także ogromna liczba owoców morza, czyli ryb, krewetek, raków i ośmiornic.
Kuchnia włoska – przepisy i najpopularniejsze włoskie dania
Jak więc widać, składniki używane we włoskiej kuchni są naprawdę bardzo zróżnicowane. Jakie są zatem najpopularniejsze dania, w których się je wykorzystuje? Z czego słynie włoska kuchnia?
Nie da się ukryć, że najbardziej ikonicznym włoskim daniem jest pizza. Co prawda ta prawdziwa, pochodząca z Włoch nieco się różni od tej, którą znamy, to jednak nie można być we Włoszech i jej nie spróbować.
Kolejną ciekawą propozycją jest spaghetti, czyli pomidorowa pasta, którą często podaje się z owocami morza. Oprócz tego wspomnieć trzeba także Focaccio, czyli domowe pieczywo z ziołami, oczywiście nie można nie wspomnieć również o bardzo popularnej lasagne, czyli włoskiej zapiekance składającej się z mięsa przekładanego makaronem.
Najsmaczniejsze włoskie desery
Jak każdy doskonale wie, najlepszy posiłek to taki, który zwieńczony zostanie odpowiednim deserem. Nic więc dziwnego, że to właśnie z Włoch pochodzi olbrzymia ilość słodkich dań, które cenione są na całym świecie. Jakie są więc najpopularniejsze włoskie desery?
Nie da się ukryć, że najpopularniejszym słodkim daniem z Półwyspu Apenińskiego jest Tiramisu. Jest to kawowo-biszkoptowy deser, który przekładany jest kremem mascarpone.
Innym bardzo popularnym deserem są Cannoli. Są to dobrze wszystkim znane rurki nadziewane kremem. Oryginalne cannoli muszą mieć w sobie krem z riccoty.
Jaki jest jeszcze jeden bardzo często spożywany włoski deser? Być może wiele osób nie zdaje sobie tego sprawy, lecz niezwykle popularna Panna cotta pochodzi również z Włoch. Ten słodki przysmak przyrządzany z gotowanej śmietanki i musu owocowego cieszy się wielkim powodzeniem w wielu krajach.